DEN UMULIGE REJSE

I 1955 tog seks universitetsstuderende af sted fra London i to Land Rovere på en episk ekspedition ud i det ukendte. Målet var Singapore, og præmien var en plads i historiebøgerne. Et af ekspeditionens medlemmer, Tim Slessor, deler ud af sine minder om, hvordan rejsen blev til virkelighed. 

Det skulle blive en af de længste rejser til lands nogensinde: Halvvejs rundt om jorden, fra Den Engelske Kanal til Singapore.

Som universitetsstuderende havde vi ingen penge, ingen biler, slet ingenting.

Som så meget andet i 1950'ernes Cambridge blev idéen til en sen aften over en kop kaffe. Jeg var fulgt med ind på Adrian Cowells værelse for at få en godnatdrink. Pludselig begyndte han at drømme – højt. Skulle vi ikke tage at samle en ekspedition og køre til Singapore? Skørt? Måske. Men hvorfor ikke? Der var trods alt ikke nogen, der havde gjort det før. Vi kunne blive de første.

Vi fandt et atlas. Vi skitserede en rute. Vi gættede på antallet af kilometer. Vi talte til langt ud på natten.

Og det var, mere eller mindre, sådan, at ekspeditionen blev født, eller, mere præcist, sådan den blev undfanget.

Teamet blev samlet næsten før vi vidste af det. Første mand om bord var vores kameramand Antony Barrington Brown (altid kaldet BB). Den næste var Henry Nott, sekretær for universitetets motorklub. Derefter fulgte Pat Murphy, navigatør og visumforhandlende diplomat.

Efter det havde vi en idé om at rekruttere nogen fra Oxford: Vi tænkte, at hvis vi nogensinde fik fat i de to biler, kun vi få den ene malet lyseblå og den anden mørkeblå. Den medfølgende medieinteresse ville kraftigt forøge vores muligheder for et sponsorat.

Vi sendte et hold til Det Andet Sted. Holdet vendte tilbage med Nigel Newbery, der blev vores kvartermester og andenmekaniker. Adrian, der jo trods alt havde fået idéen til at starte med, var allerede vores forretningschef – kasserer, bogfører og sekretær. Han gik nu i gang med overbevise Rover Company, først med et brev og siden et besøg, om, at vi var i stand til at gennemføre en rejse, der i følge nogen var fuldstændig umulig.

Men, som Adrian slog fast, hvis vi imod alle odds alligevel skulle gennemføre den første rejse overlands til Singapore, ville PR-værdien for Rover være, tja, betragtelig. Et par dage senere skrev Rover til os, at de kunne se logikken i Adrians forslag. Det blev fejret!

British Car Import A/S - Sjællandsvej 1 - 6000 Kolding